Dette er et av verdens ledende naturhistoriske museer, og derfor et naturlig besøk for oss når vi først skulle til NYC. Etter å ha sett «Night at the Museum», var forventingene store! Vi var der i en av de største ferietidene i USA- Thanksgiving og Black Friday, så det var mye folk overalt- også på museet. Det er ganske god køkultur i NYC så det gikk likevel raskt å komme inn.
Det jeg hadde øverst på listen var å se de berømte natur- dioramaene i the Mammals hall. Dette er historiske perler som museet nå har pusset opp og nyåpnet for bare en mnd. siden. Kunstnere, designere og taximedister har jobbet over ett år med å fikse opp farger, pels og omgivelsene.
De har også oppgradert tekster med informasjon om dyrene. Det var en vellykket løsning med (enkel) baklyst trykk på plexi. Godt synlig og bra leslighet. Denne delen av utstillingen er verdt reisen i seg selv. Hvert enkelt diorama er rett og slett fantastisk! Maleriene i bakgrunnen smelter perfekt sammen med forgrunnen og dyrene er så respektfullt retsaurert med en så høy håndverksmessig standard at jeg får gåsehud når jeg står der stum av beundring. Alaska brown bear monteret er min favoritt! Den er så til de grader kraftfull og imponerende. Disse scenene ble laget i 1942- det er 43 av dem- og de beviser at denne typen presentasjon står seg like godt i dag som det gjorde ved åpning. Kanskje enda mer nå, siden vi er mer distansert fra naturen og håndverket som disse representerer.
Jeg ser selvfølgelig hvilke muligheter som ligger å forsterke formidlingen- tilføre nye virkemidler som kunne gjort det enda bedre, der glassflaten kunne være en touchflate der man kan få opp detaljinformasjon, styre lyssetting osv. og etter at den store wow!- faktoren har lagt seg så ser jeg at mangelen på nettop informasjon om dyrene er en svakhet ved denne presentasjonsformen. Det blir også en avstand med rammen rundt og glass forran. Men jeg skulle gått svært forsiktig frem for ikke å ha forstyrret den balansen som er i disse presentasjonene.
Dette er uansett noe alle som er interessert i museumsformidling bør se en gang i livet- nærmest som en pilgrimsferd!
Det var en rekke mulige show man kunne velge i tillegg til vanlig besøk. Vi valgte Journey to the Stars og Creatures of Light.
Journey To The Stars
Bra egetutviklet filmshow som vises i 360 grader i kuppeltak, der publikum sitter i tilbakelente stoler og ser opp. Dette var en påkostet og spekatulær presentasjon. Imponerende kvalitet på bilder.Creatures of Light
Dette var litt skuffende. Bioluminicence er et spennende tema som her ikke var så engasjerende. Store modeller i glassfiber av innsekter føltes litt gammeldags. En del ipad-presentasjoner, men det fungerte ikke maksimalt i den så mørk settingen. Dårlig leslighet på noen infoplater. Var et par stasjoner som var spennende- bla. et akvarium med små fisk som trigget lysglimt de navigerte etter.
Det er ikke gjort noe forsøk på å forsterke sanseopplevelsen i dinosauravdelingen der alt er flatt belyst ned dagslys og kraftig taklys. Salen var ellers fin, med bra manuelle måter å utheve detaljer på fossilene og modellene. Fysiske metallringer som markerte detaljer som ledet til infotekst.
Det var ellers gode eksempler på systematisk oversikt, med tidslinjer og utviklings-"trær" som viste sammenheng. De hadde også et eget filmområde der de viste helhetlig oversikt over utviklingen, som man igjen fant igjen i alle delene i den delen av utstillingen.
Dinoegg til å ta på! |
Nede i underetg. var det et fantastisk skogområde. De hadde gjenskapt urskog og jungel- i stor høyde som ga en virkelig følelse av å være inne i de dypeste skogene. Trestier til å gå på og benker til å sitte
på for å finne "roen". En vellykket måte å peke på hvor viktig den botaniske delen er.